ایجاد خطر پوسیدگی دندان بعد از جراحی چاقی

چهارشنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ انتشار توسط : کاوه نوروزی
ایجاد خطر پوسیدگی دندان بعد از جراحی چاقی

تحقیقی از دانشگاه گوتنبرگ نشان داده است که افرادی که تحت جراحی چاقی قرار گرفته‌اند، با افزایش خطر پوسیدگی دندان و کاهش کلی سلامت دهان و دندان روبرو می‌شوند. این مطالعه به بررسی سلامت دهان و دندان افراد مبتلا به چاقی مفرط قبل و بعد از درمان، از جمله جراحی یا درمان‌های پزشکی، پرداخته است.

نتایج نشان داد افرادی که جراحی چاقی انجام داده بودند، پس از دو سال افزایش قابل توجهی در تعداد ضایعات پوسیدگی مینای دندان تجربه کردند. در مقابل، افرادی که از روش‌های درمانی پزشکی مانند مشاوره تغذیه‌ای و فعالیت بدنی استفاده کردند، کاهش در ضایعات دندانی داشتند.

علاوه بر پوسیدگی‌های سطحی، ضایعات عمیق‌تر دندانی نیز در گروه جراحی بیشتر مشاهده شد. این یافته‌ها نشان می‌دهد که جراحی چاقی ممکن است تأثیرات منفی بر سلامت دهان داشته باشد، در حالی که سایر عوامل اجتماعی و پزشکی نیز بررسی شدند.

افرادی که جراحی چاقی انجام می‌دهند، ممکن است با علائم مختلفی مانند حساسیت دندان و مشکلات جویدن روبرو شوند که این مشکلات می‌توانند بر کیفیت زندگی و راحتی اجتماعی آن‌ها نیز تأثیر بگذارند.

پوسیدگی دندان در واقع تشکیل نوعی پلاک چسبنده متشکل از باکتری‌های پوسیدگی‌زا بر روی دندان‌ها رخ می‌دهد. قند موجود در غذا و نوشیدنی‌هایی که فرد مصرف می‌کند مانند ساکارز، توسط باکتری‌های پوسیدگی‌زای موجود در پلاک به اسید تبدیل شده و به‌تدریج به دندان‌ها آسیب می‌رساند. درنتیجه این فرایند، اسیدهای آلی مانند اسید لاکتیک تولید می‌شوند. این فرسایش به نوبه خود می‌تواند باعث تخریب بافت‌های دندانی، ایجاد منافذ یا سوراخ‌های ریزی در مینای دندان شوند. این اتفاق با گذشت زمان باعث تشکیل یک لایه سطحی روی دندان خواهد شد و گفته می‌شود که دندان‌ها پوسیده شده و خراب شده‌اند.

درد و حساسیت دندان هنگام غذا خوردن

دردهای کوتاه که با خوردن غذا و نوشیدن آب مشخص می‌شوند و یا دردهای طولانی مدت که معمولاً در سنین بین ۲۰ تا ۴۰ سال رخ می‌دهند دومین عامل برای اطلاع وضعیت دندان پوسیده است که البته مهم‌ترین دلیل برای مراجعه به دندان‌پزشک و تشخیص علت درد است. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که حساسیت و درد در برخی از دندان‌ها بیشتر است و زودتر علامت درد را از خود نشان می‌دهند.

به همین دلیل است که پس از عمل جراحی اسلیو معده لازم است که مراجعه به دندان‌پزشک را نیز فراموش نکنید و به دستورالعمل‌های او، الگوی غذایی سالم و نظارت بر سلامت دندان خود توجه داشته باشید.

پیشگیری از مشکلات دندان بعد از جراحی چاقی

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و برای پیشگیری از مشکلات دندان پس از عمل اسلیو نیز لازم است که به نکاتی توجه داشته باشید:

  • حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید تا از دندان و لثه‌های خود در برابر باکتری‌ها محافظت کنید زیرا وعده‌های غذایی بعد از عمل اسلیو بیشتر شده و لازم است که مرتب مسواک بزنید تا از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری شود.
  • ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی را بیشتر مصرف کنید. ازآنجایی‌که با تغییر رژیم غذایی هر فرد بعد از جراحی چاقی میزان مواد مغذی در غذا کاهش می‌یابد، لازم است که طبق دستور پزشک انواع ویتامین‌ها، کلسیم، ویتامین D و غیره را مصرف کنید تا از فرسایش دندان پیشگیری کنید.
  • حتی‌الامکان غذای خود را آهسته میل نمایید و سعی کنید مواد سخت و شکننده را با دندان‌های خود خورد نکنید.
  • استفاده از دهان‌شویه و خمیر دندان‌های حاوی فلوراید می‌تواند برای رفع پوسیدگی در مراحل اولیه پوسیدگی دندان گزینه مناسبی باشند.

نکته

اگرچه مشکلات دهان و دندان می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما اگر پس از عمل جراحی چاقی دچار بوی بد دهان بعد از عمل اسلیو و یا مشکلات دندان پس از عمل اسلیو هستید، لازم است که به میزان کلسیم، سطح ویتامین‌ها و وضعیت کلی تغذیه خود توجه داشته باشید. بهتر است که ابتدا با پزشک جراح خود و سپس متخصص تغذیه مشکل را در میان بگذارید تا روند درمان درستی را داشته باشید.